Comark d.o.o. veb stranica koristi takozvane kolačiće kako bi neometano funkcionisao. To su datoteke, koje se čuvaju na korisnikovom uređaju kada pristupaju veb stranici. Kolačići sadrže jedinstvene podatke o korisniku i njegovom izboru podešavanja na veb stranici.

Šta su kolačići?

Kolačići su male tekstualne datoteke koju većina veb stranica koristi za čuvanje podataka na korisničkim uređajima sa kojih pristupaju internetu, sa ciljem identifikovanja individualnih uređaja koje korisnici koriste. Njihovo čuvanje je pod potpunom kontrolom korisnika – korisnik ima mogućnost brisanja, ograničenja ili onemogućavanja kolačića.

Čemu služe kolačići?

Upotreba onlajn kolačića je česta i poželjna u onlajn proizvodima. Upotreba kolačića omogućava viši nivo usluge, koji podrazumeva čuvanje podataka o registraciji, korišćenje onlajn prodavnica, prevencija preteranog prikazivanja reklama itd. Bez kolačića, bi takođe bilo nemoguće imati uvid u broj poseta veb stranice. Kolačići su neophodni za pružanje online usluga prilagođenim korisniku. Oni čine interakciju između korisnika i veb stranice bržom i jednostavnijom. Uz njihovu pomoć, veb stranica pamti prethodne izbora i iskustva pojedinca, štedeći vreme i čineći veb pretraživanje efikasnijim i lakšim.

Neki primeri upotrebe kolačića:

  • Za bolje korisničko iskustvo na veb stranici, prilagođavamo prikaz sadržaja posetiocima na osnovu prethodnih poseta,
  • Za čuvanje izbora pri kreiranju užih izbora i ponuda i njihovom poređenju,
  • Za prepoznavanje Vašeg uređaja (računara, tableta, smartfona) što omogućava prikazivanje sadržaja u formatu prilagođenom Vašem uređaju,
  • Za praćenje poseta veb stranici i navigacije korisnika kroz veb-sajt radi kontinuiranog poboljšanja veb stranice.

Lista kolačića

Neophodni kolačići

Naziv kolačića Namena Dužina
wp-wpml_

current_

language

Čuvanje podataka o korisnikovom izboru jezika na veb stranici. 1 godina 

Gugl mape (Kolačići za prikaz mape)

Naziv kolačića Namena Dužina
SIDCC Omogućava identifikaciju pouzdanog veb protoka . 1 godina
APISID Usklađuje Gugl reklame na veb stranici sa nedavnim pretragama i interakcijama. 2 godine 
SSID Gugl prikuplja podatke posetilaca za video zapise na Jutjubu integrisane u Gugl mape. 2 godine
SAPISID Gugl sakuplja podatke posetilaza za video zapise na Jutjubu. 2 godine
NID Čuva podešavanja posetilaca i prilagođava reklame na Gugl sajtovima na osnovu nedavnih pretraga i interakcija 6 meseci
OTZ Povezuje aktivnosti posetilaca veb-sajta sa drugim uređajima koji su koristi Gugl nalog. Na ovaj način, reklame se prilagođavaju različitim uređajima.Na ta način so oglasi prilagojeni različnim napravam. 1 mesec

Analitički kolačići

Naziv kolačića Namena Dužina
_ga Čuva podatke o broju poseta veb stranici. 2 godine 
_gid Čuva podatke o broju poseta veb stranici. 1 dan

Kako upravljati kolačićima?

Korisnik ima potpunu kontrolu nad kolačićima, može da ih obriše, ograniči ili potupno onemogući u bilo kojem trenutku. Uputstva za ovo se mogu pronaći na početnoj stranici različitih proizvođača softvera, s obzirom da se procedura razlikuje kod svakog proizvođača. S toga, Vi odlučujete da li ćete prihvatiti čuvanje kolačića na Vašem uređaju. Možete kontrolisati i menjati njihova podešavanja preko svojeg veb pretraživača.

Dakle, kolačići nisu ništa novo, svi poseticioci veb stranica imaju kolačiće sa različitih veb-sajtova sačuvane na svojim uređajima. Ukoliko onemogućite čuvanje kolačića, neke funkcije veb-sajta mogu biti nefunkcionalne.

Odluka je Vaša

Na Comark d.o.o. veb-sajtu, nudimo Vam izbor da prihvatite kolačiće ili ne. Želimo da istaknemo da odbijanje kolačića može dovesti do problema u prikazu i funkcionisanju veb-sajta.

Ukoliko prihvatite kolačiće, a kasnije se predomislite, odluku možete promeniti tako što ćete obrisati kolačiće (uputstva za ovo se mogu naći na pojedinim internet pretraživačima). Nakon brisanja kolačića, pri poseti veb-sajta ponovo ćete biti upitani da li želite kolačiće ili ne.