Industrijsko pakiranje za siguran transport i zaštitu tereta

Odgovarajuća zaštita tereta osigurava da će se, u normalnim uvjetima, prijevoz obaviti sigurno i nesmetano.

Kako ćemo pripremiti teret za transport ovisi o vrsti tereta:

  • Možete prevoziti teret koji ne treba posebnu zaštitu, ali svakako mora biti propisno utovaren/složen i osiguran/vezan u/na prikolici ili kontejneru;
  • Mnogo puta, posebno u projektnoj logistici, trebate dodatno pakiranje tereta zbog njegove osjetljivosti, veličine, vrijednosti ili zbog zahtjeva brodovlasnika;

Pravilno pakiranje, utovar i vezivanje tereta rješavaju sljedeće izazove u globalnom transportu:

  • Minimizira ili gotovo neutralizira sile nastale tijekom transporta tereta;
  • Štiti vrijednost tereta;
  • Štiti teret od vremenskih uvjeta i nepredvidivih pojava (vlaga, morska voda, kiša itd.);
  • Štiti teret od mehaničkih oštećenja (nesreće, padovi, nepravilno rukovanje/manipulacije, nepažnja prijevoznika i ostalih uključenih sudionika itd.);

Pogledajmo nedavnu referencu pakiranja ljevaoničkog stroja u prostorijama klijenta. Teret je do krajnjeg kupca prevezen zračnim putem.

Drvena podloga ili paleta napravljena je kako bi nosila težinu stroja, koja u ovom slučaju iznosi gotovo 2000 kg. Na podlogu se postavlja ALU folija koja će se kasnije zavariti zajedno s “kapom” i tako hermetički (vakuum) zatvoriti i odvojiti stroj od okoline. Stroj ima svoju mikroklimu unutar folije kojoj se dodaju odvlaživači (silika gel). Sve oštre i osjetljive dijelove štitimo mjehurastom folijom. Oštri rubovi mogli bi oštetiti aluminijsku foliju, a time omogućiti prodor zraka. Teret se pričvršćuje u drvenu podlogu, a dodatno se postavljaju dva remena u oblik križa.

Prethodno spomenuta “kapa” sada je zavarena na dno i isisan je zrak.

Zatvaranje sanduka je sljedeći korak. Za fiksiranje tereta unutar sanduka koristili smo drvene grede na različitim visinama kako bismo spriječili pomicanje tereta.

Na kraju transportnu jedinicu (OSB sanduk) označavamo potrebnim transportnim oznakama koje se razlikuju prema potrebama.

Za više sadržaja o industrijskom pakiranju ili druga pitanja poput “kako zaštititi svoj teret za siguran transport?” itd., ljubazno Vas pozivamo da pošaljete upit putem kontakt obrasca.